A Balatonfüredi Ferencsik János Zeneiskola története

Balatonfüreden már az 1960-as évek közepétől folyt rendszeres hangszeres oktatás. Az első zenetanárok 1977-től jártak le városunkba a Csermák Antal Zeneiskolából tanítani. 1981-ben, az akkori Úttörőházban alakult meg a balatonfüredi Állami Zeneiskola, ami már egy másik helyen vált önállóvá. Két évvel később megkapta az iskola a református parókia épületét, a Bajcsy Zsilinszky u. 33. szám alatt. Az avatóünnepségen Ferencsik János Kossuth-díjas karnagy mondott beszédet, aki anyagilag is támogatta a füredi zeneoktatást. Az ünnepség keretein belül koncertet adott a világhírű művészházaspár, Ágay Karola és Szendrey-Karper László, akik szintén támogatták iskolánkat.

A névadó ünnepségre 1987. október 30-án került sor, még a parókia épületében, majd a megnövekvő gyereklétszám miatt, 1991-ben ismét költözött az iskola, a jelenlegi helyére, az Ady Endre u. 13. szám alá.

A zeneiskola feladatai ugyanazok, mint az alapítás idején, vagyis a zene, a művészet iránti fogékonyság fejlesztése, a zenei intelligencia képzése. Ezek elsajátításához kitartás, szorgalom szükséges. Ez az alapfokú művészeti-zenei képzés nyitva áll mindenki előtt, gyermekkortól felnőtt korig.

Intézményünk házigazdája két megyei szintű versenynek is: Veszprém Megyei Mélyrézfúvós Verseny; Veszprém Megyei Vonós Kamarazenei Találkozó. Ezek a rendezvények nem csak versenyek, hanem szakmai találkozók is, ahol a megye tanárai összejönnek, tapasztalatot cserélnek. Örömünkre szolgál, hogy diákjaink nem csak ezeken a megmérettetéseken, hanem a regionális, országos versenyeken is szép helyezéseket érnek el.

Iskolánk keretein belül működő együttesek:
- Ifjúsági Fúvószenekar
- Vonószenekar
- Kórus